Theater retraite

Stap uit je dagelijks leven en voel je vrij in een andere wereld. In een prachtige, bosrijke omgeving, dompel je je onder in een volledig verzorgd programma. Heerlijk eten, rust en ontspanning wisselen zich af met workshops die uitdagen, inspireren en uitnodigen tot plezier maken.

 

Contact met je lichaam is de basis: we starten de dag met meditatie en beweging. Daarna maken we de overgang naar workshops waarin je theatertechnieken (om tot beweging, beeld, tekst, geluid en spel te komen) leert en ervaart, waardoor je als vanzelf gaat spelen en maken. In een veilige omgeving, waarin niets moet en ‘fouten maken’ niet bestaat, voel je je uitgenodigd om jouw eigen fascinaties en ideeën te volgen. Ook jij blijkt een creatief persoon te zijn!

 

Tijdens deze retraite zet je jouw creatieve motor aan, en voel je de ruimte en vrijheid om te gaan spelen. Je gaat opgeladen, geïnspireerd en misschien zelfs ontroerd van zo’n mooie ervaring, weer terug naar huis.

 

Meer weten? Zoals het programma bekijken? Kijk bij veelgestelde vragen.

Data

De eerstvolgende theater retraite vindt plaats op:

27 t/m 29 september 2024

(let op: nog 1 eenpersoonskamer, zonder raam)

 

De ontvangst is vrijdag vanaf 17:00 uur en we eindigen zondag om 17:00 uur.

 

Prijs: € 395,- incl. overnachtingen*, maaltijden & begeleiding.

* toeslag voor 1-persoonskamer: € 60,-

Doe je mee? Schrijf je hier in:

Kan je niet? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief zodat je als eerste weet wanneer de volgende theater retraite plaatsvindt.

Veelgestelde vragen

De theater retraite is ingericht op creativiteit, verbinding en plezier. Herken je jezelf in de onderstaande punten?

 

Deze retraite is helemaal voor jou als:

 • Je toe bent aan een volledig verzorgd weekend, waarin je lekker kunt ontspannen
 • Je je creativiteit wilt aanboren (ook al geloof je niet dat je ‘creatief’ – genoeg – bent)
 • Je zin hebt om te bewegen, spelen en plezier te maken
 • Je denken, analyseren en twijfelen wilt inruilen voor uitproberen, experimenteren en genieten
 • Je nieuwsgierig bent en open staat om je onder te dompelen in een theater programma, ook al weet je niet précies wat je gaat doen
 • Je houdt van natuur en graag in een bosrijke omgeving bent
 • Je houdt van een ongedwongen sfeer
 • Je wilt verbinden met anderen op basis van samen iets meemaken (i.p.v. ‘koetjes en kalfjes’, je werk of waar je vandaan komt)
 • Je houdt van een no-nonsense aanpak door een professionele begeleider
 • Je opgeladen en geïnspireerd terug naar huis wil gaan!

In de buurt van Nijmegen, in het dorpje Ubbergen, vind je tussen de heuvels en het bos het indrukwekkende gebouw De Refter. Dit voormalige klooster is nu bewoond en heeft een apart gedeelte voor retraites. De natuur in de omgeving is prachtig: bos en heuvels wisselen zich af met open velden, en door het klimmen en dalen doet het buitenlands aan.

 

In de accommodatie is een sfeervolle kloosterzaal waar de workshops worden gegeven. Aangrenzend is een eetzaal: waar we ons laten verwennen met heerlijke vegetarische, biologische en seizoensgebonden gerechten.

 

Bij mooi weer, kun je lekker buiten vertoeven op een terrasje met tafels en stoelen. Ook kun je een spelletje spelen op het nabijgelegen tennisveld, en stoken we in de avond misschien een vuurtje op onze eigen kampvuurplek. Vanaf de accommodatie loop je zo het bos in, waar diverse wandelroutes starten.

 

De slaapzaal is ingericht met authentieke houten chambrettes: vroeger sliepen hier de Franse pensionaatmeisjes. Iedere chambrette heeft een bed, kast en wastafel. De chambrettes zijn aan de achterzijde en aan weerszijden omgeven door hout en aan de voorzijde afgescheiden met een gordijn. Dit biedt privacy: je kunt elkaar wel horen, maar niet zien. Op de gang bevinden zich gedeelde douches en toiletten.

 

 

Voor een toeslag van € 60,- slaap je op een eenpersoonskamer (o.v.b. van beschikbaarheid). Je eenpersoonskamer heeft een eenpersoonsbed óf stapelbed, een wastafel en een kast.

 

Slaapkamer

Alle maaltijden zijn goed verzorgd, gezond, voedzaam en vegetarisch. Om te smullen en te genieten!

 

Karin en Paul bereiden met liefde en zorg de maaltijden voor. Zij koken voor ons elke avond een voor-, hoofd- en nagerecht en werken met groenten die zo veel mogelijk uit het seizoen en de regio komen en vooral verse, biologische producten.

 

Het ontbijt bestaat uit een broodmaaltijd met diverse soorten beleg, muesli, yoghurt en fruit, en soms ook een gekookt eitje. De lunch bestaat uit een zelfgemaakte verse soep met een rijkgevulde salade, en daarnaast brood met diverse soorten beleg en fruit.

 

Koffie en thee kun je het gehele weekend pakken, net zoals fruit.

Hieronder vind je het globale programma. De inhoud van de workshops blijft een verrassing, zodat je er open in kunt gaan!

Je kunt uiteraard zelf weten of je aan alles meedoet, of dat je een programmaonderdeel overslaat om te gaan rusten of een wandeling te maken. 

 

Vrijdag

17.00 – 18.00 uur       Ontvangst

18.30 uur                     Diner

20.00 uur                    Openingssessie landen & theatraal kennismaken

22.00 uur                    Avondmeditatie


Zaterdag

Optioneel: individuele ochtendmeditatie (audio)

9.00 uur                       Ontbijt

10.00 uur                     Bewegingssessie: ‘uit je hoofd, in je lijf’

11.00 – 13.00 uur        Workshop

13.30 uur                      Lunch

Optioneel:                     Boswandeling maken

15.15 – 17.15 uur          Workshop

18.00 uur                      Diner

20.00 uur                     Avondactiviteit

Optioneel: individuele avondmeditatie (audio)


Zondag

Optioneel: individuele ochtendmeditatie (audio)

9.00 uur                         Ontbijt

10.00 uur                        Bewegingssessie: ‘uit je hoofd, in je lijf’

11.00 – 13.00 uur           Workshop

13.30 uur                         Lunch

14.30 – 16.30 uur           Workshop

16.30 – 17.00 uur           Afsluiting

Het programma is er helemaal op ingericht om jouw creatieve motor aan te zetten: er is een mooie afwisseling van ontspanning en inspirerende workshops. De ochtenden starten rustig: je maakt contact met je lichaam door begeleide meditaties en beweging. Het intuïtief bewegen helpt je om uit je hoofd en in je lijf te gaan, waardoor bij de workshops het ‘denkende brein’ al is gekalmeerd en je mee kan doen vanuit een speelse, creatieve energie.

 

De workshops starten met een vrolijke opwarming, waarna je verschillende theatertechnieken leert om te komen tot beeld, beweging, tekst, geluid en spel. Het leren gebeurt organisch: door te doen en te ervaren. In de ene workshop staat tekst centraal, waar je bijvoorbeeld bezig gaat met schrijven en spoken word. In de andere workshop kom je tot geluid (als je een instrument speelt, kun je die meenemen) en beweging. Op zaterdagavond is een ontspannende avondactiviteit, bijvoorbeeld bij het kampvuur. Op zondag combineren we alle invalshoeken en sluiten we af met kleine groepspresentaties.

Ervaring met theater, improvisatie, acteren en spel is niet belangrijk. Als je al wél ervaring hebt, is deze retraite net zo verfrissend en plezierig. Probeer eerdere ervaringen niet als uitgangspunt te nemen: we doen géén improv of theatersport en werken ook niet met scripts en rollen. Laat je verrassen door de kracht van fysiek theater, dat ontstaat in het ‘hier & nu’.  

 

Als je nieuwsgierig bent en openstaat om te leren, dan is deze retraite voor jou: hoe weinig of veel ervaring je ook hebt.

Natuurlijk! Jezelf laten zien en spelen is kwetsbaar, en daar ben ik me als docent en begeleider van bewust. Ik houd hiermee rekening in de opbouw van het programma en in de werkvormen en oefeningen.

 

Daarnaast werk ik actief aan het creëren van veiligheid in de groep door ruimte te laten voor verschil, voor het maken van ‘fouten’ en door opbouwende feedback te geven. Ik kijk naar wat je wél kan en waar je in kan groeien. Overigens is niets ‘verplicht’: als jij je meer comfortabel voelt met bewegen dan met tekst, dan is er in de workshops voldoende ruimte om te kiezen voor jouw eigen voorkeuren.

 

Tot slot: de meeste dingen die de moeite waard zijn in het leven, zijn (in eerste instantie) spannend. Zenuwen horen er (voor veel mensen) bij!

Er zijn maximaal 12 deelnemers. Vanaf 10 deelnemers nodig ik een gastdocent uit, en krijg je dus ook nog een toffe workshop van een andere docent/maker.

De Refter bevindt zich in Ubbergen, een heuvelachtig, bosrijk dorpje zo’n 3km ten oosten van Nijmegen. De accommodatie is goed bereikbaar met zowel de auto als met het openbaar vervoer. Er is een bushalte voor de deur (bushalte ‘De Refter’, bus 80 richting Millingen), de busrit duurt 13 minuten vanaf het station Nijmegen Centraal.

 

Op het terrein van de Refter zijn beperkte parkeermogelijkheden. Er is parkeergelegenheid langs de Rijksstraatweg, tegenover de inrit. Als je 400 meter doorrijdt richting Beek, vind je een aantal parkeervakken met meer parkeerruimte.

Rijksstraatweg 37

6574 AC Ubbergen

Als je een allergie hebt, kun je dit direct doorgeven bij je inschrijving. Met de meeste allergenen kan rekening worden gehouden. Indien je glutenvrij eet, dan word je verzocht je eigen brood mee te nemen.

 

Het eten is vegetarisch 🙂

Hier lees je de annuleringsvoorwaarden die van toepassing zijn op de theater retraite.

Deze retraite is inclusief:

 • 2 x overnachting in chambrette (of 1-persoonskamer voor meerprijs van € 60,-);
 • 2 x diner;
 • 2 x lunch;
 • 2 x ontbijt;
 • Onbeperkt koffie, thee en fruit;
 • Beddengoed;
 • Dagelijks programma met beweging, workshops en meditaties;
 • Eén gastworkshop van een andere theaterdocent/maker (vanaf 10 deelnemers);
 • Verblijf op een prachtige locatie in een bosrijke omgeving, met mogelijkheid om te wandelen;
 • Mogelijkheid voor telefonische intake, zodat je al je vragen kan stellen en alvast kennis kunt maken met mij.

Bij je aanmelding kies je voor een aanbetaling (van €60,-) of betaling van het volledige bedrag. Je ontvangt binnen 5 werkdagen een factuur met een betalingslink om het bedrag te voldoen. Als je hebt gekozen voor de aanbetaling, dan ontvang je 5 weken voor de retraite nogmaals een betalingslink voor het resterende bedrag.

Dat snap ik. Soms is het ook moeilijk om op basis van een website een keuze te maken. En één van de belangrijkste ingrediënten van een training, workshop of retraite, is de ‘klik’ met de begeleider. Vul het contactformulier in, dan bel ik je en beantwoord ik je vragen. Ik zal je ook eerlijk laten weten als ik denk dat deze retraite niet voor jou is. 

Theatraite hummingbird favicon

Inschrijven Theater Retraite

Logo Theatraite

Nú €10,- korting op een stilte retraite of theater retraite voor leden van de nieuwsbrief*

*Alleen geldig voor weekenden in 2024 en niet i.c.m. andere acties.

Logo Theatraite

Nú €10,- korting op een stilte retraite of theater retraite voor leden van de nieuwsbrief*

*Alleen geldig voor weekenden in 2024 en niet i.c.m. andere acties.