Theater, theater en theater.
Dat is nu en dat was altijd. Van regisseur spelen in de tuin met een videocamera, met mijn zusje en haar vriendinnen als acteurs, tot verkleden, fantasiespel, gedichten schrijven, decortjes bouwen, tot mezelf voorhouden dat ik van koninklijke afkomst was, maar ondergebracht bij een gewone ‘burgerfamilie’ en overal gevolgd werd door bewakers. Inderdaad, een soort Truman Show, maar dan anders.
Het persoonlijke is politiek
Toch bleef het niet alleen bij theater. Hongerig om wat van de wereld te begrijpen, studeerde ik Politicologie en Equality and Human Rights. De inzichten die ik daar opdeed zitten nog steeds verweven in alles wat ik doe. Ik werk actief aan een omgeving waarin iedereen zichzelf kan zijn en waarin mensen elkaar als volwaardig mens behandelen.
Het (harde) werkende leven
Mijn carrière begon met een baan in het bedrijfsleven. Ik was analytisch, gedreven, legde de lat altijd hoger en zat veel in mijn hoofd. Creativiteit was met name functioneel: om oplossingen te zoeken voor vraagstukken in mijn werk.
Een andere weg
Het roer moest om en dat ging niet zonder horten en stoten. Depressieve- en angstklachten zorgden ervoor dat ik in therapie ging. Als kind van mijn generatie, las ik alles wat los en vastzat: en heb ik nu een boekenkast vol met therapeutische-, maatschappijkritische-, en zelfhulpboeken. Sommige daarvan zijn ook echt van waarde geweest. Ondanks mijn antireligieuze opvoeding, en tegenstrijdige ervaringen door opgroeien in de Bible Belt, vond ik rust in mijn eigen versie van spiritualiteit, geloof en stilte.
Een nieuwe liefde: fysiek theater
Ondertussen startte ik een nieuwe carrière: ik begon met acteer- en theaterlessen geven en het maken van voorstellingen. Uiteindelijk stond ik vijf jaar lang mede aan het roer van de particuliere theaterschool ActeerAcademie Amsterdam. Daar kon nog wel een studie naast: dat werd de opleiding tot theaterdocent/maker in Amsterdam (AHK). Mijn voorkeur voor fysiek theater, waarbij de acteur en diens lichaam het uitgangspunt is, werd hier verder gevoed. Mime, viewpoints, bewegingstheater, werken met hoe spelers zijn en wat zij zelf meebrengen: ik genoot van de vele ingangen die het me gaf om theater te maken.
De geboorte van Theatraite
Wat ik in mijn eigen ontwikkeling deed, kwam samen met wat ik leerde in mijn opleiding en zo werd Theatraite geboren. Dat dit honderd procent klopt bij wie ik ben, was voor de mensen om mij heen nog sneller duidelijk dan voor mijzelf. In Theatraite komt alles samen: de liefde voor het fysiek theater, het gebruiken van theater (in combinatie met meditatie) als middel om in je lichaam te komen, en de noodzaak om ‘uit je hoofd’ te gaan in een steeds snellere en onrustigere maatschappij.
Een snelle wereld en een druk hoofd
De wereld die snel gaat en een leven dat ‘vol’ is, dat is ook waar de mensen die op Theatraite afkomen last van hebben. Ze zijn ambitieus, zorgzaam voor hun omgeving en niet bang voor een flinke portie zelfontwikkeling. Het zijn ook mensen die het leven soms best serieus nemen, en dat is herkenbaar voor mij. Het blijven graven in je hoofd, het intellectualiseren van je gevoel, of iets wel kunnen analyseren en begrijpen maar niet kunnen beleven of voelen: dat is waar mijn expertise in naar voren komt.
Totaalervaringen met creativiteit & plezier of stilte & verbinding
In je lichaam komen en zijn: dat faciliteer ik in verschillende vormen. In de theater retraite leer ik je om je creatieve motor aan te zetten, om jezelf te uiten en vooral om plezier te maken. In de stilte retraite kom je dichter bij jezelf en je eigen gevoel en intuïtie. Zowel de theater retraite als de stilte retraite zijn ‘totaalervaringen’, waarin ik van het begin tot het einde mijn creativiteit inzet in de oefeningen, opdrachten en alles wat je meemaakt. Je zintuigen worden geopend en je verbeelding wordt aangezet.
Deelnemers op één
Doordat ik de deelnemers op één zet, zie ik hen opbloeien en met inspiratie, een brede glimlach en nieuwe inzichten naar huis gaan.
Zie ik jou ook een keer bij Theatraite?
Warme groet,
Raisa Hehenkamp
P.S. Ben je nieuwsgierig om meer te lezen over mijn ervaringen en manier van werken? In de nieuwsbrief ga ik maandelijks in op een vraag van een lezer. Ik geef géén antwoorden, want ik geloof niet in kant-en-klare oplossingen en quick fixes, maar ik luister, stel vragen en deel mijn eigen ervaringen met soms (mogelijk) handige tips. Schrijf je hieronder in.