Stilte retraite

Dit retraiteweekend is een cadeau aan jezelf. Een weekend lang mag je je onderdompelen in een zorgvuldig opgebouwd en prachtig vormgegeven programma dat erop is gericht om jou te helpen ‘uit je hoofd’ te gaan en meer in contact te komen met je lichaam. Tijdens deze stilte retraite vind je ruimte voor rust, voelen, genieten en ‘zijn’.

 

We hebben geleerd om veelvuldig te denken en krijgen ook nog eens bijna voortdurend informatie en prikkels binnen: op die manier zijn wij een belangrijke bron van kennis én plezier verloren. Door contact te maken met je lichaam en zintuigen, kun je een groter ‘weten’ aanboren dan de overwegingen, argumenten en gedachten in je hoofd. Daardoor ga je meer intuïtief keuzes maken, bijvoorbeeld in je werk maar ook in je privéleven.

 

Stilte, beweging, meditatie en oefeningen gericht op ervaren zijn de ingrediënten van de retraite. Je gaat een volledig verzorgd, mooi aangekleed weekend tegemoet waarin je kunt ontspannen en opladen. Verdieping en leren volgt daarin als vanzelf.

 

Meer weten? Zoals het programma bekijken? Kijk bij veelgestelde vragen.

Data

De eerstvolgende retraite vindt plaats op:

6 t/m 8 december (nog 4 plekken)

31 januari t/m 2 februari 2025

 

De ontvangst is vrijdag vanaf 16:00 uur en we eindigen zondag om 16:00 uur.

 

Prijs: € 499,- incl. overnachtingen*, maaltijden & begeleiding.

* toeslag voor 1-persoonskamer: € 100,-

Doe je mee? Schrijf je hier in:

Kan je niet? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief zodat je als eerste weet wanneer de volgende retraite plaatsvindt.

Veelgestelde vragen

De stilte retraite is ingericht op in contact komen met je lichaam, intuïtief handelen en ontspanning. Herken je jezelf in onderstaande punten?

 

Deze retraite is helemaal voor jou als:

 • Je ‘in je hoofd’ leeft en meer in contact wil staan met je lichaam en intuïtie
 • Je meer wilt leven in plaats van overleven
 • Je drukte, denken en doen wilt inruilen voor genieten, voelen en zijn
 • Je toe bent aan rust, onthaasten en niets moeten
 • Je graag een weekend lang vertoeft op een sfeervolle locatie, met dieren en in een groene omgeving
 • Je houdt van een ‘zachte landing’: je wordt naar stil zijn begeleid
 • Je praktische handvatten wilt die je helpen in je dagelijkse leven
 • Je een weekend helemaal wil opladen
 • Je houdt van een no-nonsense aanpak door een professionele begeleider
 • Je open staat voor een prachtige, onvergetelijke ervaring

Tussen Apeldoorn en Arnhem, in het groene hart van Nederland aan de Veluwe, ligt ’t Zonnehuis. Het gebouw heeft een fijne, rustgevende en huiselijke sfeer in het midden van het groen. Vanaf ’t Zonnehuis loop je zo het bos in en kun je verschillende wandelingen maken, door de bossen en naar watervalletjes, een waterbron en vlindertuin.

 

In ’t Zonnehuis slaap je in een tweepersoonskamer, die optioneel te boeken is als eenpersoonsverblijf. Elke slaapkamer heeft een eigen aangelegen badkamer, met douche en toilet.

 

De sessies en workshops vinden plaats in de ruime, lichte Zonnezaal die stilte en rust uitstraalt. Je kunt je er comfortabel maken met matrasjes, yogamatten, meditatiekussens en dekentjes. Vanaf de zaal loop je zo het zonnige terras op. Buiten in de tuin vind je een mooi open veld, met zitjes, een vuurplaats en een klein zwembad.  

 

Naast de Zonnezaal, kun je ook nog op andere plekken binnen vertoeven: er is een bibliotheek/woonkamer waar je kunt zitten, een kleine meditatieruimte en in de eetzaal liggen materialen om tussen de sessies door bijvoorbeeld te puzzelen, tekenen of schilderen.

Je slaapt in een 2-persoonskamer op de tweede of derde verdieping van ’t Zonnehuis. Elke kamer heeft een eigen badkamer met douche en toilet. Op de begane grond zijn tevens gedeelde toiletten. Je bed is al opgemaakt en ook een handdoek is aanwezig.

 

Voor een toeslag van €100,- slaap je alleen op je eigen eenpersoonskamer met privé badkamer.

Er is eventueel één eenvoudige 1-persoonsbungalow, met een slaapkamer, badkamer, keukentje en woonkamer, die is gelegen naast ’t Zonnehuis. Indien nog beschikbaar, kun je deze optie kiezen tijdens het boeken.

Alle maaltijden zijn goed verzorgd, gezond, voedzaam en vegetarisch. Om te smullen en te genieten!

 

Elke maaltijd is in buffetvorm, dus je kunt zelf pakken en opscheppen wat je lekker vindt. Het ontbijt bestaat uit o.a. havermout, yoghurt (tevens plantaardig), muesli, eieren, brood, crackers en verschillende soorten beleg. De lunch bestaat uit een soep en salade, met brood en divers beleg. Het diner bestaat uit het hoofdgerecht (meerdere gerechten waar je van kunt pakken) en een dessert.   

 

Koffie, thee en fruit kun je het hele weekend pakken.

 

Standaard wordt er vegetarisch, notenvrij, glutenarm en suikerarm gekookt. De kok kan zonder bijkomende kosten rekening houden met de volgende dieetopties: glutenvrij, lactosevrij en vegan. Voor andere specifieke dieetwensen wordt een toeslag gevraagd (€6,50 per dag).  Geef dit graag direct aan tijdens het inschrijven.

Hieronder vind je het globale programma. De namen van de sessies zijn bewust algemeen gehouden, zodat je er open in kunt stappen.

 

Tijdens de maaltijd wordt meestal kort iets verteld over het volgende programmaonderdeel. Je kunt altijd zelf weten of je meedoet.

 

Vrijdag

16.00 – 17.30 uur     Aankomst met individuele stilte-ervaring (audio)                                

18.00 uur                  Diner

20.00 uur                 Avondprogramma:  beweging en verdere begeleiding naar stilte

 

Zaterdag

9.00 uur                    Ontbijt

10.00 uur                  Sessie beweging

12.30 uur                   Lunch

13.30 uur                   Wandeling met persoonlijke reflectie-vraag

16.00 uur                   Workshop keuzes maken 

18.00 uur                   Diner

20.00 uur                   Avondprogramma: ‘Kern van waarheid’

 

Zondag

9.00 uur                     Ontbijt

10.00 uur                   Sessie (verrassing)

12.30 uur                    Lunch

13.30 uur                    Sessie beweging (thema: spelplezier)

15.30 uur                    Afsluiting

16.00 uur                   Naar huis

Het programma is zo opgebouwd dat je een reis maakt, die begint bij je aankomst. Hier krijg je, na een warm welkom, een audio-ervaring die je helpt om aan te komen (‘landen’) en om stil te worden.

 

De bewegingssessies beginnen met (begeleide) meditatie, zodat je contact maakt met je lichaam. Vanuit daar maken we de overgang naar beweging. Ik maak gebruik van theatertechnieken waarmee ik acteurs train op spelvaardigheden zoals: lichaamsbewustzijn, aanwezigheid in de ruimte, het activeren van de zintuigen en het reageren op impulsen. De basis hiervoor is stilstaan en lopen (‘nulhouding’: een open, alerte en ontspannen houding die ik graag vergelijk met staand of lopend mediteren). Ik geef je elke keer voldoende kaders, waardoor je je bewust wordt van je lichaam, impulsen en hoe je daarnaar handelt. Je zult je steeds meer vrij gaan voelen om te bewegen en ‘spelen’.

 

Tijdens de workshops en andere sessies maak ik gebruik van verschillende tools en handvatten die je helpen om meer in contact te komen met je lichaam, gevoel en intuïtie. Je zult zien dat je hier ook ná de retraite nog iets aan hebt.

Het ‘zweef’ gehalte van de retraite is laag. Ik sta graag met beide benen op de grond 🙂

We verblijven tijdens deze retraite in stilte, ook tijdens de maaltijden. Dit lijkt misschien moeilijk of ongemakkelijk, maar in praktijk is het ontspannend dat je even geen gesprekjes hoeft te voeren over waar je vandaan komt of welk werk je doet.

 

De stilte geeft je ruimte om verbinding met jezelf te voelen, en je zult misschien merken dat je je ook in stilte verbonden kan voelen met anderen en de groep.

 

Als je ergens mee worstelt, kun je mij altijd even aanspreken om een persoonlijk gesprekje te voeren.

 

Waarom stilte?

Stilte geeft ruimte: om bij jezelf te zijn/komen en vanuit daar te gaan handelen. Om niet na elke sessie weer terug ‘in je hoofd’ te schieten omdat je verleid wordt om te praten. Stilte geeft verdieping aan alles wat je leert en ervaart. Het is lastig uitleggen, maar je zult zien dat -ondanks je twijfels vooraf- de stilte als een cadeau gaat voelen in plaats van een beperking.

Je bent niet de enige! Meerdere deelnemers deelden met mij dat ze opzagen tegen de stilte, twijfelden of ze wel wilden komen omdat ze bang waren voor een zwart gat, overweldigende emoties, verveling en niet weten wat je met jezelf aan moet, of een hoofd dat op hol slaat met gedachten en piekeren.

 

Gelukkig is het programma precies hierop ingericht: je krijgt meditaties en oefeningen om ‘stil’ te worden; niet letterlijk, maar van binnen. Bovendien is de ‘vrije tijd’ tussen programma-onderdelen niet zó lang dat je je heel erg gaat vervelen, en kun je rustgevende activiteiten doen zoals schrijven, wandelen in het prachtige aangelegen bos, puzzelen of tekenen. Achteraf vertellen deelnemers dan ook dat deze zorgen soms al direct bij aankomst, en soms tijdens het weekend verdwijnen.

 

Als je toch behoefte hebt om iets te delen of je wil graag iets kwijt, dan kun je met mij een gesprekje aangaan. We zoeken daar een rustige plek en moment voor, zodat de andere deelnemers er geen last van hebben.

 

Tot slot: de meeste dingen die de moeite waard zijn in het leven, zijn (in eerste instantie) spannend. Als je nieuwsgierig bent, kom dan zelf ervaren wat stilte voor je kan betekenen!

Mijn advies is om je telefoon op vliegtuigstand te zetten óf om je internet uit te zetten zodat je alleen een sms kan ontvangen van personen die je daarover inlicht. Zo raak je minder afgeleid en kun je meer uit de retraite halen. Houd je telefoon in elk geval op je kamer.

Er zijn maximaal 12 deelnemers.

Standaard wordt er vegetarisch, notenvrij, glutenarm en suikerarm gekookt. De kok kan zonder bijkomende kosten rekening houden met de volgende dieetopties: glutenvrij, lactosevrij en vegan. Voor andere specifieke dieetwensen wordt een toeslag gevraagd (€6,50 per dag).

Mocht je een allergie of dieetwens hebben, dan is het fijn als je dit direct doorgeeft tijdens je inschrijving.

’t Zonnehuis is gelegen tussen Apeldoorn en Arnhem, nabij de A50 en A1. Met de auto is het goed bereikbaar en je kunt gratis parkeren op het terrein.

 

Met het OV kun je vanaf station Apeldoorn met bus 43 (richting Arnhem CS) naar ’t Zonnehuis. De bus doet er ongeveer 20 minuten over. Vanaf de bushalte loop je in circa 6 minuten naar de locatie.

’t Zonnehuis

Beekbergerweg 25

7371 EV Loenen

Hier lees je de annuleringsvoorwaarden die van toepassing zijn op de retraite.

Deze retraite is inclusief:

 • 2 x overnachting in 2-persoonskamer (of eigen kamer voor meerprijs van € 100,-);
 • 2 x diner;
 • 2 x lunch;
 • 2 x ontbijt;
 • Onbeperkt koffie, thee en fruit;
 • Beddengoed en handdoek;
 • Verblijf op een fijne locatie in een bosrijke omgeving, met gebruik van teken-, schilder-, en puzzelmaterialen;
 • Dagelijks programma met beweging, workshops/inzichtsessies en reflectie-momenten;
 • Enkele materialen die je mee naar huis kunt nemen voor praktische handvatten;
 • Mogelijkheid voor 1-op-1 gesprek om je verder te helpen als je daar behoefte aan hebt;
 • Mogelijkheid voor telefonische intake, zodat je al je vragen kan stellen en alvast kennis kunt maken met mij.

Bij je aanmelding kies je voor een aanbetaling (van €60,-) of betaling van het volledige bedrag. Je ontvangt binnen 5 werkdagen een factuur met een betalingslink om het bedrag te voldoen. Als je hebt gekozen voor de aanbetaling, dan ontvang je 5 weken voor de retraite nogmaals een betalingslink voor het resterende bedrag.

Dat snap ik. Soms is het ook moeilijk om op basis van een website een keuze te maken. En één van de belangrijkste ingrediënten van een training, workshop of retraite is de ‘klik’ met de begeleider. Vul het contactformulier in, dan bel ik je en beantwoord ik je vragen. Ik zal je ook eerlijk laten weten als ik denk dat deze retraite niet voor jou is.

Theatraite hummingbird favicon

Inschrijven Stilte Retraite

Logo Theatraite

Nú €10,- korting op een stilte retraite of theater retraite voor leden van de nieuwsbrief*

*Alleen geldig voor weekenden in 2024 en niet i.c.m. andere acties.

Logo Theatraite

Nú €10,- korting op een stilte retraite of theater retraite voor leden van de nieuwsbrief*

*Alleen geldig voor weekenden in 2024 en niet i.c.m. andere acties.