Hoe je van belemmerende gedachten afkomt
Belemmerende gedachten kunnen ons op allerlei manieren tegenhouden. Je hebt vast weleens gedacht: “Ik moet dit goed doen” of “Wat als het mislukt?”. Of misschien heb je diepere overtuigingen over jezelf zoals: “Ik ben niet goed genoeg” of “Niemand geeft om mij”. Deze overtuigingen kunnen ons in de weg zitten in ons dagelijks leven, bijvoorbeeld doordat je situaties uit de weg gaat, jezelf klein houdt of bang bent om fouten te maken. Maar hoe kom je daar vanaf?
Hoewel het fijn zou zijn als iemand je met één magische zin kon bevrijden van deze gedachten, werkt het helaas niet zo simpel. Als jij een bepaalde overtuiging écht gelooft, blijft het je belemmeren, hoe vaak anderen ook zeggen dat het niet waar is. Maar er is goed nieuws: je kunt zelf iets doen om deze blokkades aan te pakken.
Hieronder vind je een krachtig stappenplan, gebaseerd op ‘The Work’ van Byron Katie (bron), dat je helpt om belemmerende gedachten om te buigen naar meer bevrijdende overtuigingen.
Stappenplan om belemmerende gedachten los te laten
Stap 1: Identificeer de gedachte
Begin met het herkennen van de gedachte die je op dit moment het meeste blokkeert. Bijvoorbeeld: “Ik moet het goed doen.”
Stap 2: Onderzoek de gedachte
Vraag jezelf vervolgens af: is dit echt waar? Als je ‘ja’ antwoord, stel jezelf dan een vervolgvraag. Kun je met absolute zekerheid zeggen dat deze gedachte klopt? Het antwoord hierop is vrijwel altijd ‘nee’.
Stap 3: Voel de impact van de gedachte
Zeg de gedachte hardop tegen jezelf en voel wat er in je lichaam gebeurt. Neem de tijd. Voel je bijvoorbeeld spanning in je nek, je kaken die zich aanspannen of druk op je borst? Sta stil bij wat je ervaart.
Stap 4: Stel je voor dat je de gedachte loslaat
Wat zou er gebeuren als je nu in één keer volledig bevrijd zou zijn van deze gedachte? Hoe voelt dat in je lichaam? Neem de tijd. Misschien merk je dat je dieper ademt, meer ontspanning voelt in je spieren, of simpelweg rustiger wordt.
Stap 5: Formuleer een omkering
Is er een andere gedachte die misschien beter klopt? Door de oorspronkelijke gedachte om te keren of te veranderen, kun je een overtuiging vinden die meer kloppend voelt. Je kunt de zinsvolgorde veranderen en woorden vervangen voor tegenovergestelde woorden. Probeer er verschillende uit (zeg ze hardop en voel), tot je er één hebt gevonden die een gevoel van opluchting of vrijheid geeft. Bijvoorbeeld, in plaats van “Ik moet het goed doen”, kun je proberen:
- “Ik mag het fout doen.”
- “Ik hoef het niet goed te doen.”
- “Ik wil het gewoon doen.”
Zoek naar de gedachte die voor jou een (lichamelijk) gevoel van opluchting en ruimte geeft.
Het belang van belichaming
De kracht van dit stappenplan ligt niet in het cognitieve proces, maar juist in de fysieke beleving ervan. Het is essentieel dat je de impact van je gedachten in je lichaam voelt, zodat je daadwerkelijk ervaart hoe benauwend je oorspronkelijke gedachte is (wat je als een teken zou kunnen zien dat het niet klopt, omdat je lichaam zich verzet) en hoe bevrijdend een nieuwe gedachte voelt.
Geduld en oefening
Nu je deze oefening hebt gedaan en kent, ben je van al je problemen en belemmerende gedachten verlost. You’re welcome! 😉 Was het maar zo eenvoudig. Als je dit stappenplan volgt als gedachte-oefening, dan werkt die in mijn ervaring niet. Het is dus helaas geen quick fix.
Het kost tijd en geduld om verbinding te maken met je lichaam en de oefening op een belichaamde manier te doen, zeker als je gewend bent om vooral ‘in je hoofd’ met jezelf te discussiëren of anderen om hun mening en advies te vragen.
De sleutel is om te stoppen, stil te staan, en écht contact te maken met jezelf en je lichaam. Door bewust stil te staan bij wat je voelt en de impact van jouw gedachten op je lichamelijke sensaties te onderzoeken, kun je oude overtuigingen loslaten en meer rust en vrijheid ervaren.
Meer leren?
Elke maand beantwoord ik een vraag van een lezer. Ik deel mijn eigen ervaringen en perspectieven. stel vragen en geef soms handige tips. Schrijf je hieronder in voor deze maandelijkse vraag & antwoordbrief.